Kako prepoznati potencijalno oslabljeni imunitet?

Kako prepoznati potencijalno oslabljeni imunitet?

Kod oslabljenog imuniteta mogu se javljati ponovljene upale, kronične infekcije i nepotpuno ozdravljenje organizma. Simptomi mogu biti kašalj, temperatura, mršavljenje, bijele naslage na sluznici usne šupljine, ponavljane upale uha, povećani limfni čvorovi, recidivirajuće gljivične infekcije i povećana slezena.

Imunološki sustav omogućuje organizmu da se brani oslobađanjem antitijela i ubojitih stanica kojima reagira na viruse i bakterije. Dijeli se na urođeni i stečeni. Urođeni reagira trenutno i zaustavlja infekcije razaranjem mikroorganizama i pokretanjem upale. 1996. prof. Hoffmann otkrio je da gen nazvan 'toll' kod vinskih mušica ima ključnu ulogu u pokretanju urođenog obrambenog sustava. Bez tog gena mušice uopće nisu osjećale zarazu. Prof. Beutler otkrio je 1998. ekvivalentni gen receptor nalik na toll kod miševa, a više sličnih receptora kasnije je otkriveno i kod ljudi.

Bruce Beutler (55) i Jules Hoffmann (70) 'otkrili su proteine receptore koji prepoznaju štetne mikroorganizme i aktiviraju imunološki sustav, što je prva etapa imunološke reakcije tijela', objasnio je Nobelov odbor. Njihova istraživanja otvaraju put razvoju novih lijekova i omogućuju obranu od imunideficijencije, poput astme, reumatoidnog poliartritisa i Chronove bolesti. 'Njihovi radovi otvorili su put razvoju prevencije i liječenju infekcija, raka i upalnih bolesti.'

Ralph Steinman (68) 'otkrio je dendritičke stanice imunološkog sustava i njegove jedinstvene sposobnosti da aktivira i regulira stečenu imunost, što je zadnja etapa imunološke reakcije organizma, tijekom koje se mikroorganizmi izbacuju iz tijela', stoji u priopćenju. Dendritičke stanice djeluju kao most između dva sustava i odlučuju hoće li se aktivirati stečeni obrambeni sustav.

Prethodni članakSlijedeći članak

Što je to što nam nedostaje u današnje vrijeme? Upravo VRIJEME, koje bismo posvetili brizi za svoje zdravlje. Umjesto vas, mi u Oktal Pharmi, uložili smo VRIJEME i znanje u kreiranje dodataka prehrani i kozmetike, koji prate ... pročitaj više

  • Antarctic Neptun Krill Oil - Moram priznati da je ovo prvi puta da sam uzeo neku omegu-3, osim lana, od koje nisam imao strašne probavne smetnje. Hrvoje L.
  • Natura gel je predivan! Štiti od komaraca i predivno miriše. Prošlo ljeto sam ga koristila i za opekline od sunca i pokazao se savršen. Ovo je jedan od onih proizvoda koji kada probate zaključite da se od njega više ne odvajate. Miranda G.
  • Betaglukan – Isprobao sam ih mnogo, nažalost morao sam, i naučio jednu važnu lekciju – nije važno što se priča o kvaliteti pojedinih betaglukana, već tko to priča. Ovo je proizvod s najboljim omjerom cijene i kvalitete i od kada sam ga pronašao kupujem samo njega. Opravdao je moje povjerenje u potpunosti. Marko P.