Kako se može odraziti deficit vitamina C na naš organizam?

Kako se može odraziti deficit vitamina C na naš organizam?

S obzirom na mnogobrojne funkcije koje ima u organizmu, deficit vitamina C može se odraziti na različite i mnoge načine. Kao prvi znakovi pomanjkanja javljaju se nedostatak daha, oslabljena probavljivost hrane, a potom krvarenje iz desni, sklonost nastajanju modrica, natečenost i bol u zglobovima, anemičnost itd. Dugotrajni nedostatak ovog vitamina uzrokuje nastanak skorbuta. Skorbut se očituje promjenama na koži, sluznicama, vezivnom tkivu, kostima i zglobovima. Drugi znakovi pomanjkanja vitamina C mogu se očitovati kao:

 • pucanje kapilara i stvaranje ugrušaka
 • oslabljenje zubne cakline (dentina)
 • sporije zarastanje rana i fraktura
 • krvarenja iz nosa
 • smanjenu otpornost prema infekcijama
 • umor
 • želučano-crijevni poremećaji
 • gubitak teka

 Jeste li znali da:

Vlastiti vitamin C ne mogu proizvesti samo ljudi, majmuni i - zamorci. Na žalost zamoraca, upravo ova značajka ih čini idealnom životinjom za laboratorijska ispitivanja.

Nakon što je britanski mornarički liječnik Lind otkrio da sok limuna liječi i sprječava pojavu skorbuta, limun postaje neizostavni dio prehrane britanskih mornara. Vrlo brzo su britanski mornari dobili nadimak - "limunaši".

Vitamin C su 1912. godine (ponovo) otkrili norveški znanstvenici A. Hoist i T. Froelich. Funkcije vitamina C prvi je opisao mađarski znanstvenik Albert Szent-Gyorgy koji je za ovo otkriće 1937.godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Vitamin C je bio prvi vitamin koji je umjetno sintetiziran u laboratoriju. Proces je razvio dr. Tadeusz Reichstein 1935. godine na Institutu za tehnologiju švicarske.

Vitamin C je neophodan u sintezi kolagena - "međustaničnog ljepila". O kolagenu ovisi međustanična struktura svih vlaknastih tkiva - hrskavice, kože, tetiva, vezivnog tkiva i koštane srži.

U razdobljima povećanog emotivnog, psihološkog ili fiziološkog stresa, gubitak vitamina C putem urina je povećan.

Vitamin C je najnestabilniji vitamin. Vrlo lako oksidira na zraku ili povišenoj temperaturi. Kako je topiv u vodi, dugotrajnim kuhanjem se bitno smanjuje njegova količina u namirnicama.

Gubitak vitamina C u namirnicama koje stoje nekoliko dana u hladnjaku može iznositi i do 55%! Gubitak je veći ukoliko je namirnica izrezana na sitnije komadiće jer vitamin C na zraku oksidira.

Kako se samo malene količine vitamina C pohranjuju u organizmu, gotovo da ne postoji mogućnost predoziranja i otrovanja. Sav suvišni vitamin C se izlučuje urinom u vrlo kratkom roku.

Najviše vitamina C sadrži paprika, šipak, višnja acerola, zeleno lisnato povrće, kivi, brokula, jagode i papaja.

Prethodni članakSlijedeći članak

Što je to što nam nedostaje u današnje vrijeme? Upravo VRIJEME, koje bismo posvetili brizi za svoje zdravlje. Umjesto vas, mi u Oktal Pharmi, uložili smo VRIJEME i znanje u kreiranje dodataka prehrani i kozmetike, koji prate ... pročitaj više

 • Antarctic Neptun Krill Oil - Moram priznati da je ovo prvi puta da sam uzeo neku omegu-3, osim lana, od koje nisam imao strašne probavne smetnje. Hrvoje L.
 • Natura gel je predivan! Štiti od komaraca i predivno miriše. Prošlo ljeto sam ga koristila i za opekline od sunca i pokazao se savršen. Ovo je jedan od onih proizvoda koji kada probate zaključite da se od njega više ne odvajate. Miranda G.
 • Betaglukan – Isprobao sam ih mnogo, nažalost morao sam, i naučio jednu važnu lekciju – nije važno što se priča o kvaliteti pojedinih betaglukana, već tko to priča. Ovo je proizvod s najboljim omjerom cijene i kvalitete i od kada sam ga pronašao kupujem samo njega. Opravdao je moje povjerenje u potpunosti. Marko P.