Koji su najbogatiji izvori vitamina C?

Koji su najbogatiji izvori vitamina C?

Najbogatiji izvori vitamina C su raznoliko voće i povrće i u manjim količinama mlijeko i životinjska tkiva. Dnevna potreba za vitaminom C za odraslu zdravu osobu je 60 mg. Nakon oralne primjene vitamin C brzo se apsorbira iz probavnog trakta. Nalazi se u svim tekućinama i organima u organizmu, a posebno visoke koncentracije su u nadbubrežnoj žlijezdi, hipofizi i timusu. U krvi prisutan vitamin C raspoređen je tako da se polovica nalazi u leukocitima, a druga polovica u trombocitima. Organizam sadržava određene pokretne količine vitamina C.

Vitamin C sudjeluje u mnogim biokemijskim reakcijama u organizmu. Utječe na aktivnost mnogih enzima, ima važnu ulogu u oksidoreduktivnim procesima i u staničnom disanju. Sudjeluje u metabolizmu tirozina i fenilalanina u sintezi međustanične tvari iz kosti zubi i kapilarnog endotela, a potreban je i za zaštitu reduktaze folne kiseline.Bitan je kao esencijalni faktor u izmjeni tvari željeza i za redukciju bakra i nezamjenjiv je pri sintezi kolagena.

Prethodni članakSlijedeći članak

Što je to što nam nedostaje u današnje vrijeme? Upravo VRIJEME, koje bismo posvetili brizi za svoje zdravlje. Umjesto vas, mi u Oktal Pharmi, uložili smo VRIJEME i znanje u kreiranje dodataka prehrani i kozmetike, koji prate ... pročitaj više

  • Antarctic Neptun Krill Oil - Moram priznati da je ovo prvi puta da sam uzeo neku omegu-3, osim lana, od koje nisam imao strašne probavne smetnje. Hrvoje L.
  • Natura gel je predivan! Štiti od komaraca i predivno miriše. Prošlo ljeto sam ga koristila i za opekline od sunca i pokazao se savršen. Ovo je jedan od onih proizvoda koji kada probate zaključite da se od njega više ne odvajate. Miranda G.
  • Betaglukan – Isprobao sam ih mnogo, nažalost morao sam, i naučio jednu važnu lekciju – nije važno što se priča o kvaliteti pojedinih betaglukana, već tko to priča. Ovo je proizvod s najboljim omjerom cijene i kvalitete i od kada sam ga pronašao kupujem samo njega. Opravdao je moje povjerenje u potpunosti. Marko P.