Što je to hipovitaminoza?

Što je to hipovitaminoza?

Nedovoljan unos vitamina C može dovesti do hipovitaminoze, a veliki nedostatak dovodi do bolesti koja se naziva skorbut. Najuočljivije promjene zbog nedostatka vitamina C zbivaju se na kostima i u krvnim kapilarama. Zubi postaju klimavi, a zubno je meso otečeno i krvari.

Postoji i opasnost od uzimanja velikih doza vitamina C, jer velike doze izazivaju stvaranje kamenca u bubrezima. Majke koje su u trudnoći uzimale velike količine vitamina C mogu roditi potomstvo s “rebound skorbutom” slično kao i osobe koje su uzimale velike količine vitamina C i prekinule terapiju.

Na tržištu danas nalazimo cijeli niz prehrambenih proizvoda obogaćenih vitaminom C i proizvoda za posebne prehrambene potrebe u kojima se nalazi vitamin C.

Prije uzimanja vitamina C treba se posavjetovati s liječnikom kod:

  1. dijabetesa
  2. bolesti bubrega i povećanog rizik od bubrežnih kamenaca

Treba prestati s uzimanjem askorbinska kiseline ukoliko nastane alergijska reakcija - poteškoće s disanjem, sužavanje grla, oticanje usnica, jezika ili lica.

Treba smanjiti dozu ukoliko se pojavi: proljev, mučnina ili disurija.

Prethodni članakSlijedeći članak

Što je to što nam nedostaje u današnje vrijeme? Upravo VRIJEME, koje bismo posvetili brizi za svoje zdravlje. Umjesto vas, mi u Oktal Pharmi, uložili smo VRIJEME i znanje u kreiranje dodataka prehrani i kozmetike, koji prate ... pročitaj više

  • Antarctic Neptun Krill Oil - Moram priznati da je ovo prvi puta da sam uzeo neku omegu-3, osim lana, od koje nisam imao strašne probavne smetnje. Hrvoje L.
  • Natura gel je predivan! Štiti od komaraca i predivno miriše. Prošlo ljeto sam ga koristila i za opekline od sunca i pokazao se savršen. Ovo je jedan od onih proizvoda koji kada probate zaključite da se od njega više ne odvajate. Miranda G.
  • Betaglukan – Isprobao sam ih mnogo, nažalost morao sam, i naučio jednu važnu lekciju – nije važno što se priča o kvaliteti pojedinih betaglukana, već tko to priča. Ovo je proizvod s najboljim omjerom cijene i kvalitete i od kada sam ga pronašao kupujem samo njega. Opravdao je moje povjerenje u potpunosti. Marko P.