Što je to imunitet?

Što je to imunitet?

Imunitet je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odupre i obrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili kemijske opasnosti. Pitanje imuniteta odnosno imunološkog sustava jedno je od najvažnijih pitanja koja se danas postavljaju. Sam imunološki sustav može se podijeliti na dva dijela: nespecifičanspecifičan.

Nespecifičan imunitet je naša stalna obrana, a uključuje kako tjelesne komponente (zdrava koža i sluznica), tako i čitav niz molekula u našim sekretima, stanice u krvi i tkivima. Ujedno to je “prva linija naše obrane”, koja ima zadaću spriječiti prodor „napadača“ u naš organizam, a u slučaju da do prodora ipak dođe, ovaj dio imunološkog sustava prvi reagira. Tek ako se na ovaj način ne uspijemo obraniti, aktivira se specifičan dio naše obrane.
Zadatak specifične obrane imunološkog sustava je da se na najprikladniji način obrani od specifičnog napadača. Bitan zadatak ovog specifičnog dijela je“zapamtiti napadača” kako se ne bi dva puta razboljeli od iste bolesti (ovo je ujedno osnova na kojoj su razvijena cjepiva). Pored ove funkcije, imunološki sustav nadgleda naš organizam i sprječava razvoj „nezdravih“ stanica (kao što su maligne stanice) u našem organizmu.

Prethodni članakSlijedeći članak

Što je to što nam nedostaje u današnje vrijeme? Upravo VRIJEME, koje bismo posvetili brizi za svoje zdravlje. Umjesto vas, mi u Oktal Pharmi, uložili smo VRIJEME i znanje u kreiranje dodataka prehrani i kozmetike, koji prate ... pročitaj više

  • Antarctic Neptun Krill Oil - Moram priznati da je ovo prvi puta da sam uzeo neku omegu-3, osim lana, od koje nisam imao strašne probavne smetnje. Hrvoje L.
  • Natura gel je predivan! Štiti od komaraca i predivno miriše. Prošlo ljeto sam ga koristila i za opekline od sunca i pokazao se savršen. Ovo je jedan od onih proizvoda koji kada probate zaključite da se od njega više ne odvajate. Miranda G.
  • Betaglukan – Isprobao sam ih mnogo, nažalost morao sam, i naučio jednu važnu lekciju – nije važno što se priča o kvaliteti pojedinih betaglukana, već tko to priča. Ovo je proizvod s najboljim omjerom cijene i kvalitete i od kada sam ga pronašao kupujem samo njega. Opravdao je moje povjerenje u potpunosti. Marko P.