Što je tršlja?

Tršlja (Pistacia lentiscus L. Anarcadiaceae) je mediteranska biljka koja raste na širokom području od Izraela, preko Turske i Grčke do Španjolske. Raste kod nas u cijeloj Dalmaciji uključivši i otoke, gdje se uglavnom tretira kao korov.

Otisci njenih listova i pelud identificirani su na torinskom platnu, u koje je navodno bilo umotano tijelo Isusa, a i spominje se i u Bibliji pod imenom bakha, pa je očito dugo korištena i u procesima balzamiranja. Njezino ljekovito djelovanje hvalili su Dioskorid, Galen i Hipokrat, što nije neobično jer je tršlja dio grčke flore.

Zanimljivo, od tršlje se nikada nije koristila tinktura, već smola koja se dobivala zarezivanjem kore tršlje, a naziva se mastika. Najcjenjenija dolazi s grčkog otoka Kiosa. Mastika se stoljećima koristi za osvježavanje daha, te kod gingivitisa, ali se koristila i za liječenje želučanih i dišnih tegoba. Bila je vrlo cijenjena u Otomanskom carstvu, a cijena kvalitetne mastike dosezala je cijenu zlata.

Smola mastike se žvače, jer se pod djelovanjem sline i topline topi u masu koja sliči na žvakaču, te doista snažno osvježava dah i sprečava nastajanje lošeg zadaha.

Danas se smatra da je jedan od glavnih aktivnih sastojaka tršlje, odnosno mastike, izomastikadienolična kiselina. Ona pokazuje djelovanje protiv bakterije Helicobacter pylori. To i opravdava drevnu upotrebu tršlje kao lijeka za želudac. Mastika se koristi i u kulinarstvu, dodaje se u juhe, umake, ali se dodaje i u drva za dimljenje mesa. U našim su krajevima se umjesto mastike koristile grančice borovice s plodovima, koje poput mastike daje aromatičan okus dimljenom mesu.

  • Antarctic Neptun Krill Oil - Moram priznati da je ovo prvi puta da sam uzeo neku omegu-3, osim lana, od koje nisam imao strašne probavne smetnje. Hrvoje L.
  • Natura gel je predivan! Štiti od komaraca i predivno miriše. Prošlo ljeto sam ga koristila i za opekline od sunca i pokazao se savršen. Ovo je jedan od onih proizvoda koji kada probate zaključite da se od njega više ne odvajate. Miranda G.
  • Betaglukan – Isprobao sam ih mnogo, nažalost morao sam, i naučio jednu važnu lekciju – nije važno što se priča o kvaliteti pojedinih betaglukana, već tko to priča. Ovo je proizvod s najboljim omjerom cijene i kvalitete i od kada sam ga pronašao kupujem samo njega. Opravdao je moje povjerenje u potpunosti. Marko P.