Pigmentni imuno booster

Najnovije istraživanje o astaksantinu, objavljeno prije nekoliko mjeseci u znanstvenom časopisu Nutrition & Metabolism, pokazalo je da svakodnevno uzimanje astaksantina DNK može zaštititi od oksidativnih oštećenja te potaknuti funkciju imunološkog sustava.

Istraživanje provedeno na 42 žene prosječne dobi 21 godinu, koje je trajalo 8 tjedana, pokazalo je da konzumacija nekoliko miligrama astaksantina ima značajan učinak na obrambene mehanizme organizma. Primjerice, pokazatelj oštećenja DNK se u skupini koja je primala 2 mg dnevno snizio za 32%, a u onoj koja je dnevno primala 8 mg za čak 43%. CRP, pokazatelj upale, bio je značajno snižen, a aktivnost T i B limfocita te NK stanica (važnih stanica imunološkog sustava) značajno povišena.

 • značajno utječe na funkciju imunološkog sustava
 • djeluje protuupalno
 • može pomoći u smanjenju boli izazvane artritisom
 • pomaže protiv infekcije bakterijom Helycobacter pylori
 • kemijska struktura astaksantina vrlo je slična luteinu i zeaksantinu, molekulama koje
 • su već prepoznate kao tvari sa zaštitnim učinkom na oči.
 • štiti od štetnih sunčevih zraka i pomaže bržem tamnjenju kože
 • kao potencijalna pomoć muškarcima koji imaju problema s plodnošću
 • utvrđeno je da dodatak astaksantina prehrani povisuje koncentraciju HDL („dobrog“
 • kolesterola), kao i da ima povoljan učinak na zdravlje srca

Kako bi se neutraliziralo štetno djelovanje slobodnih radikala kojima je ljudski organizam sve više izložen potrebno je povećati unos antioksidansa. Ove zaštitne tvari učinkovito sprječavaju nastanak bolesti i štetnih promjena u organizmu. Posljednjih godina sve se više istražuju tvari porijeklom iz prirode pa tako i astaksantin prirodni antioksidans iz algi.

Astaksantin je karotenoid koji se u organizmu ne pretvara u vitamin A što njegovu primjenu čini jako sigurnom. Njegova karakteristična struktura omogućuje mu optimalni smještaj u membranama stanica te prijelaz krvno moždane barijere.

Znanstvena ispitivanja pokazala su brojne prednosti ovog jedinstvenog antioksidansa. Astaksantin učinkovito smanjuje antioksidativni stres u organizmu, posebno kod pretilih osoba i pušača. Blokira oksidativna oštećenja stanice, smanjuje razinu triglicerida, poboljšava protok krvi i izmjenu tvari. Neka ispitivanja pokazala su da poboljšava oštrinu vida i prilagodbu oka. Uočena su poboljšanja u reproduktivnom sustavu muškaraca i kod refluksa u bolesnika sa Helicobacter pylori. U preliminarnim ispitivanjima pokazao se obećavajućim kod poboljšanja sportskih izvedbi (nogomet), pa je omiljen antioksidans sportaša. Još su prva istraživanja devedesetih godina prošlog stoljeća na prestižnim američkim sveučilištima dokazala da astaksantin jača imunosni sustav i povećava otpornost organizma. Može biti vrlo učinkovit i kod autoimunih stanja poput reumatiodnog artritisa jer smanjuje bol i dovodi do poboljšanja u kvaliteti života.

Možemo zaključiti da je astanksantin  vrlo učinkoviti odgovor iz prirode na probleme vezane uz povećanu količinu slobodnih radikala s kojima je suočen čovjek današnjice. Astanksantin  štiti osjetljive stanične strukture i sprječava oksidativni stres, uzrok mnogih bolesti i štetnih promjena u organizmu.

 • Antarctic Neptun Krill Oil - Moram priznati da je ovo prvi puta da sam uzeo neku omegu-3, osim lana, od koje nisam imao strašne probavne smetnje. Hrvoje L.
 • Natura gel je predivan! Štiti od komaraca i predivno miriše. Prošlo ljeto sam ga koristila i za opekline od sunca i pokazao se savršen. Ovo je jedan od onih proizvoda koji kada probate zaključite da se od njega više ne odvajate. Miranda G.
 • Betaglukan – Isprobao sam ih mnogo, nažalost morao sam, i naučio jednu važnu lekciju – nije važno što se priča o kvaliteti pojedinih betaglukana, već tko to priča. Ovo je proizvod s najboljim omjerom cijene i kvalitete i od kada sam ga pronašao kupujem samo njega. Opravdao je moje povjerenje u potpunosti. Marko P.