Što je kolin?

Vitamin B8 (kolin) esencijalni nutrijent za razvoj mozga fetusa, razvoj memorije i intelektualnih sposobnosti. Pomaže pri stvaranju mijelina - zaštitne opne stanica živaca i mozga. Koristi kod održanja zdravlja srca, jer smanjuje razinu LDL kolesterola, smanjuje taloženje masnih tvari na stjenke krvnih žila, opušta krvne žile i smanjuje krvni tlak.

Kolin (vitamin B8): potpomaze iskoriscavanje masnih kiselina u organizmu, stiti jetru od zamascivanja i sprecava talozenje holesterola na zidove krvnih sudova. Takodje pomaže i  u održavanju kose i kože. Redukuje proizvodnju sebuma.
Vitamin B8 možemo naći u kvasacu, jetri, jajima, pečurkama, avokadu, ostrigama, bananama, čokoladi.

Kolin (vitamin B8) se stvara u našem organizmu, ali u nedovoljnim količinama

Utjecaj na zdravlje

Pokazalo se da kolin u eksperimentalnih životinja smanjuje pojavu ateroskleroze. Vjeruje se da djeluje tako što, kao i vitamin C, sudjeluje u razgradnji kolesterola u žučne soli. Kolin je nužan i u proizvodnji betaina, a betain se pokazao korisnim u smanjivanju homocisteina u tijelu, sastojka koji je kako studije nedvojbeno pokazuju, vrlo štetan i jedan od glavnih uzročnika ateroskleroze. Kolin je također neobično važan za tijelo zato što je potreban u stvaranju jednog od najvažnijih neurotransmitera, acetil kolina. Ovaj neurotransmiter važan je faktor u uzbuđivanju, REM – spavanju, učenju i motornim aktivnostima. Glavni fiziološki učinci acetil kolina su kontroliranje ritma srca, širenje perifernih krvnih žila i kontrakcija mišića kostura. Kolin ima slijedeće funkcije u tijelu:

  • potreban je za proizvodnju nekih veoma važnih sastojaka kao što je betain
  • potreban je za proizvodnju lecitina
  • strukturni je dio žuči, mijelina živaca i staničnih membrana
  • potreban je za stvaranje acetil kolina, jednog od glavnih neurotransmitera u tijelu
  • vrlo je jak lipotropik (sredstvo za razgradnju masti u tijelu)
  • Antarctic Neptun Krill Oil - Moram priznati da je ovo prvi puta da sam uzeo neku omegu-3, osim lana, od koje nisam imao strašne probavne smetnje. Hrvoje L.
  • Natura gel je predivan! Štiti od komaraca i predivno miriše. Prošlo ljeto sam ga koristila i za opekline od sunca i pokazao se savršen. Ovo je jedan od onih proizvoda koji kada probate zaključite da se od njega više ne odvajate. Miranda G.
  • Betaglukan – Isprobao sam ih mnogo, nažalost morao sam, i naučio jednu važnu lekciju – nije važno što se priča o kvaliteti pojedinih betaglukana, već tko to priča. Ovo je proizvod s najboljim omjerom cijene i kvalitete i od kada sam ga pronašao kupujem samo njega. Opravdao je moje povjerenje u potpunosti. Marko P.